خوش آمدید - امروز : شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
خانه » اخبار موسیقی » جشنواره موسیقی نواحی در استان کرمان‎
جشنواره موسیقی نواحی در استان کرمان‎

جشنواره موسیقی نواحی در استان کرمان‎

یکی از زیباترین جشنواره های موسقی در ایران، جشنواره موسیقی نواحی است. ایران عزیزمان دارای اقوام مختلفی است که هر کدام از این اقوام موسیقی خاص خود را دارند. چهاردهمین جشنواره موسیقی نوامی هم امسال از شامگاه ۲۹ مهر ۱۴۰۰ در کرمان آغاز به کار کرد. این جشنواره تا ۲ آبان ادامه داشت. چهاردهمین دوره جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران امسال با نام «وحدت در کسوت موسیقی اقوام» در کرمان برگزار شد. این جش، و تنواره مدت چندین سال است که در کرمان برگزار می شود و همه اهالی هنر و موسیقی منتظرند تا ببینند که آیا اسن جشنواره از کرمان خارج خواهد شد؟؟ به هر روی این جشنواره امسال هم در کرمان برگزار شد، و تصمیم داریم تا اخبار مربوط به این جشنواره را برای شما بازگو نماییم. با ما همراه باشید.

افتتاحیه جشنواره

جشنواره موسیقی نواحی ایران یک فرصت کم‌نظیر است، هم برای تقویت هویت فرهنگی کشورمان، و هم برای استانی مثل کرمان که عهده‌دار میزبانی این رویداد فرهنگی است.

در مورد کرمان باید اضافه کنم که این اتفاق می‌تواند به یک سرمایه‌ی اجتماعی و فرهنگی کمیاب برای این استان تبدیل شود. البته مقصودم به شکل کنونی آن که به شعله‌ی شمعی در معرض باد می‌ماند، که سالی یک‌بار ظاهر می‌شود، و زمانی کوتاه نیز به محاق می‌رود، نیست.

 برای آن‌که این جشنواره به صورت معناداری جوشیده از هویت ملی و قومی راهش را ادامه دهد، به نظر من به یک برنامه و اقدام جامع و غنی فرهنگی و موسیقایی نیاز داریم. برنامه‌ای که صرفا متکی به برنامه‌‌ریزی و حمایت ارشاد و استانداری نباشد. به جای آن، نیاز به مرکزیتی داریم که نهادهای دولتی و تشکل‌های مدنی و صنفی مرتبط با فرهنگ، اموزش، پژوهش، میراث و گردشگری را شامل بشود.

در حقیقت، جشنواره موسیقی نواحی باید برآمده‌ی چنین فعالیتی باشد تا هرسال با برپایی آن، مطمئن شویم گامی به پیش برداشته‌ایم. به امید آن روز.

جشنواره امسال با اجرای کرنا و نقاره قشقایی و با هنرنمایی استاد کریم‌نژاد آغاز شد که این عزیزان با احترام با روح پروین بهمنی اجرایشان را با سوگ آغاز کردند.

نظر یکی از شرکت کنندگان چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی

«مجتبی قنواتی» از هنرمندان موسیقی و از اقوام عرب جنوب خوزستان است که حضورش در چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی، برای نخستین بار بوده، جشنواره موسیقی نواحی را موثر می‌داند و معتقد است اگر این جشنواره‌ها در ایران بیشتر شود و حتی به خارج از مرزها کشیده شود، می‌توانیم موسیقی و قدمت آن را نشر داده و به جهانیان منتقل کنیم.

به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، وی با بیان این‌که امیدوارم مسئولان فرهنگی بتوانند برای هنرمندان جوان که ذوق و شوق آموزش موسیقی و هنرمند شدن را دارند، اقدامات مفیدی از نظر آموزش و اجرا داشته باشند، اظهار کرد: «ای کاش شرایطی فراهم شود که انجمن‌های موسیقی شهرستان‌ها با داشتن بودجه کافی و پیدا کردن تخصص لازم در جهت بسط و گسترش موسیقی محلی و کشف استعدادهای جوان قدم بردارند».

این نوازنده درباره‌ی جشنواره موسیقی نواحی، یادآور شد: «پیش از اینکه به جشنواره بیایم ویدئوها و عکس‌هایی که می‌دیدم خیلی برایم جالب بود. زمانی که در جشنواره حضور پیدا کردم، فضای آن برایم رویایی بود و گمان نمی‌کردم تا این حد قوی برگزار شود».

وی ادامه داد: «تنوع موسیقی نواحی ایران در جشنواره و حضور نوازندگان و اساتید از جای‌جای ایران، باعث شد با موسیقی آن‌ها بیشتر آشنا شده و ضمن آشنایی و هم‌کلام شدن با خود آن‌ها، به یک خانواده بدل شویم که همه‌ی اینها تجربه‌ی جالبی برای من بود».

قنواتی افزود: «جشنواره واقعا موثر بود؛ چون برای مثال خود من برخی از سازهای محلی را که نمی‌شناختم، از نزدیک دیدم، لمس کردم، با اسم آن‌ها آشنا شدم و گام آن‌ها را فهمیدم که چگونه است و در حد صحبت، با نحوه‌ی نواخته شدن آن‌ها آشنا شدم».

وی درباره‌ی لزوم افزایش برگزاری این نوع از جشنواره‌ها با محوریت موسیقی نواحی، بیان کرد: «اگر این جشنواره‌ها در ایران بیشتر شود و حتی به خارج از مرزها کشیده شود، می‌توانیم موسیقی و قدمت آن را نشر داده و به جهانیان منتقل کنیم».

این هنرمند موسیقی نواحی همچنین درباره‌ی نحوه‌ی حضورش در جشنواره موسیقی نواحی گفت: «در شهر ما انجمن موسیقی به نوعی غیرفعال است و همیشه اطلاع‌رسانی‌های آن ضعیف بوده است، ولی از طریق یکسری از دوستان هنرمند با جشنواره آشنا شدم و فراخوان جشنواره را دیدیم. به همین جهت در قالب یک گروه سه نفره، ویدئویی ضبط کرده و به سایت بامک ارسال کردیم که پس از داوری تنها من برای شرکت در جشنواره پذیرفته شدم که علتش را نمی‌دانم».

وی که سازش، نی عربی است، درباره‌ی آن توضیح داد: «نی عربی یک ساز جهانی محسوب می‌شود؛ یعنی از هزاران سال پیش ساخته می‌شده ولی نسخه‌ی پیشرفته‌ی آن با توجه به چیزی که در تاریخ موسیقی نی خوانده‌ام بیش از صد سال است که ابداع شده است. سازی که من می‌نوازم نسخه‌ی تغییریافته‌ی نی فرعونی قدیم است. تقریبا ۲۰ سال است که نی می‌نوازم ولی به صورت حرفه‌ای ۱۲ سال است».

قنواتی درباره‌ی اساتید خود گفت: «به علت اینکه موسیقی عربی در ایران تدریس نمی‌شد، بیشتر استادان من خارج از کشور بوده‌اند و به صورت اینترنتی با آن‌ها از مصر، سوریه، عراق و لبنان در ارتباط بوده‌ام. ولی استاد تئوری موسیقی من در ایران استاد علی عامریان بود».

کرمان ظرفیت میزبانی دائمی جشنواره موسیقی نواحی را دارد

 محمود شالویی در آیین اختتامیه‌ی چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی در کرمان، بیان کرد: «خوشحالم در روز و شب خجسته‌ای که با نام نامی حضرت محمد(ص) و امام جعفرصادق(ع) همراه شده، این توفیق را دارم که در شهر کرمان، شهری که نام و نشان آن، با نام و یاد سردار دل‌ها در جهان ثبت شد، در جمع شما باشم».

وی در ادامه ضمن تقدیر از برگزارکنندگان و شرکت‌کنندگان در جشنواره موسیقی نواحی، با اشاره به پیشنهاد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمان مبنی بر تشکیل دبیرخانه‌ی دائمی جشنواره موسیقی نواحی در استان کرمان گفت: «با پیشنهاد تشکیل دبیرخانه‌ی دائمی جشنواره موسیقی نواحی در استان کرمان موافقت می‌کنم و از همین الان هم از جناب آقای علیزاده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، خواهش می‌کنم از فردا ساز و کار دبیرخانه‌ی دائمی را فراهم کنند و مطمئن باشید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور هنری، دفتر موسیقی و انجمن موسیقی از این موضوع حمایت خواهند کرد و به یقین در کرمان هم از این حمایت برخوردار خواهند بود».

سرپرست معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: «یقینا کرمان این ظرفیت را دارد که بتواند چنین رویدادی را برای همیشه میزبانی کند و آن‌چه را که ما در این‌جا دیدیم بیان‌گر این است که به‌خوبی از عهده‌ی این میزبانی برآمده، بنابراین هیچ تردیدی نباید داشت که چنین رویدادی در کرمان باقی بماند».

وی خاطرنشان کرد: «سیاست دولت سیزدهم در برنامه‌های فرهنگی و هنری، توزیع برنامه‌ها به سرتاسر ایران است. تمرکززدایی جزو برنامه‌های اولویت‌دار است که برنامه‌ها در مرکز کشور متمرکز نباشد و در شهرها و مناطق مختلف، حتی مناطق دوردست، البته با توجه به ظرفیتی که دارند و امکانی که برای میزبانی از رویداد می‌توانند داشته باشند، برگزار شود».

شالویی با تاکید بر این‌که این یک سیاست جدی است که عملیاتی خواهد شد، ادامه داد: «امروز هم دبیرخانه دائمی از آغازین برنامه‌های تمرکززدایی از مرکز کشور و استقرار آن در شهر کرمان است که به همه‌ی شما تبریک می‌گویم و امیدوارم که استمرار و ادامه داشته باشد».

اشتراک گذاری مطلب
ایمیل شما آشکار نمی شود

نوشتن دیدگاه

تمام حقوق مادی , معنوی , مطالب و طرح قالب برای این سایت محفوظ است