خوش آمدید - امروز : شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
خانه » اخبار موسیقی » جشنواره موسیقی فجر ۱۴۰۱
جشنواره موسیقی فجر ۱۴۰۱

جشنواره موسیقی فجر ۱۴۰۱

جشنواره موسیقی فجر بزرگترین جشنواره ای است که در زمینه موسیقی در کشور ما برگزار می شود. این جشنواره از سال ۱۳۶۴ شروع به فعالیت نموده است و هر سال با انتشار فراخوانی از صاحبان سبک در موسیقی و صاحبان کتاب موسیقی دعوت می کند تا رد این جشنواره شرکت نمایند. جشنواره موسیقی فجر غالبا در اواسط بهمن ماه برگزار می شود.

موسیقی یکی از هنرهای برجسته است که هر فردی از کودک تا بزرگسال به آن علاقه مند است و تنها تفاوت آنها در نوع موسیقی و آهنگ هایی است که گوش می دهند.

این جشنواره در سال ۱۳۷۰ شکلی بین المللی به خود گرفت و گروههای موسیقی از کشورهای دیگر مانند تاجیکستان و … هم در این جشنواره حضور پیدا کردند.

از سال ۱۳۷۶، بخش ویژه ای به نام بخش بانوان هم به این جشنواره اضافه شد و علت آن هم حضور بانوان در این جشنواره بود.

آیا می دانید که دبیر این دوره (دوره سی و هشتم) از جشنواره کیست؟

با معرفی این جشنواره بزرگ و اطلاعیه آن در سال ۱۴۰۱ همراه ما باشید.

معرفی جشنواره موسیقی فجر

جشنواره‌ی موسیقی فجر در سال ۱۳۶۴ فعالیت خود را با عنوان «جشنواره سرود و آهنگ‌های انقلابی» آغاز کرد. این رویداد ملی به مدت چهار سال با همین نام به فعالیت خود ادامه داد و در آن سال‌ها تنها محملی محسوب می‌شد که اهالی موسیقی می‌توانستند به اجرای برنامه و برگزاری کنسرت بپردازند.

چهار سال پس از برگزاری «جشنواره‌ سرود و آهنگ‌های انقلابی»، این رویداد با عنوان «جشنواره موسیقی فجر» به فعالیت خود ادامه داد که با پایان هشت سال جنگ تحمیلی علیه ایران نیز همراه بود. این رخداد آغازی دوباره برای این جشنواره بود.

در دوره پنجم، جشنواره برای اولین بار دارای «لوگو» شد و نمادهایی پیدا کرد که از این رخداد مهم خبر می‌داد اما دو سال بعد یعنی در سال ۱۳۷۰ که جشنواره برای اولین بار به صورت بین‌المللی برگزار شد و علاوه بر گروه‌های داخلی در سبک‌های گوناگون، چند گروه خارجی نیز در جشنواره حاضر شدند، این رویداد موسیقایی شکل گسترده‌تری به خود گرفت. البته در آن سال، بیشتر تلاش شد تا موسیقی کشورهای مسلمان محور فعالیت‌های بخش بین‌الملل قرار گیرند و در همین راستا بخش «معرفی موسیقی ملل مسلمان» شکل گرفت که در آن برترین چهره‌های موسیقی مسلمان در جهان حضور داشتند.

در این دوره یک گروه موسیقی از تاجیکستان (گروه استاد آدینه هاشم‌اف و گروه دولتمند خلف)، یک گروه از هند با رهبری استاد بسم‌الله خان (نوازنده مشهور شهنای) و استاد هابیل علی‌اف از جمهوری آذربایجان با آواز نصرالله ناصح‌پور به اجرای برنامه پرداختند. ماهیت بین‌المللی جشنواره‌ موسیقی فجر تاکنون ادامه دارد.

اما در سال ۱۳۷۶، در سیزدهمین جشنواره برای اولین بار بخش‌های دیگری به جشنواره اضافه شد. در این سال گروه‌های موسیقی بانوان پس از حدود ۲۰ دهه سکوت توانستند در جشنواره‌ موسیقی فجر به اجرای برنامه بپردازند و بخش «ویژه‌‌ی بانوان» نیز کار خود را آغاز کرد. این بخش در سال‌های بعد نیز کماکان در جشنواره حضور داشت و البته مدتی بعد از آن به عنوان جشنواره‌ای مستقل تحت عنوان «گل یاس» به فعالیت خود ادامه داد؛ اما این بار در پانزدهمین دوره‌ جشنواره، برای اولین بار ۱۰ کشور از کشورهای صاحب تمدن و موسیقی در جشنواره شرکت کردند. این تغییرات در ساختار جشنواره در سال‌های بعد نیز ادامه داشت؛ به طوری که سال بعد از آن نیز بخش دیگری با نام «بخش سازی» اضافه و برای اولین بار در طول برگزاری جشنواره‌های موسیقی فجر بخشی با عنوان پایان‌نامه به جشنواره اضافه شد.

در دوره بیستم نگاه جشنواره به طور خاص و ویژه به بحث پژوهش در موسیقی معطوف و در دوره بیست و سوم بخش رقابتی در جشنواره موسیقی فجر راه‌اندازی شد. در دوره‌های بعدی نیز موضوع جوان‌گرایی به عنوان محور اصلی جشنواره مطرح شد.

در سی‌و یکمین دوره از این رخداد موسیقایی، با نگاهی به تجربیات سال‌های گذشته تلاش شد تا با حضور گروه‌های حرفه‌ای و اضافه شدن «جایزه باربد» برای انتخاب بهترین آثار تولیدی، ضمن توجه ویژه به بخش تولید، تلاش‌هایی در خصوص اعتبار بخشی به این رخداد مهم انجام شود.

اطلاعیه جشنواره موسیقی فجر ۱۴۰۱

به گزارش خانه موسیقی ایران، شورای سیاست‌گذاری جشنواره موسیقی فجر طی دو جلسه به ارزیابی بخش‌های مختلف جشنواره‌ در چند دوره اخیر پرداخت و با بررسی گزینه‌های موجود برای دبیری سی‌وهشتمین جشنواره موسیقی فجر از بهزاد عبدی برای مسوولیت دبیری این‌دوره دعوت کرد.

همچنین فراخوان بخش رقابتی سی‌وهشتمین جشنواره موسیقی فجر به‌صورت باکلام و بی‌کلام در بخش‌های موسیقی (دستگاهی، نواحی، کلاسیک غربی، تلفیقی، پاپ، معاصر و ارکسترال ایران، کودک) و ناشر برگزیده، بهترین کتاب موسیقی و جایزه ویژه گروه‌نوازی منتشر شد.

فراخوان بخش رقابتی سی‌وهشتمین جشنواره موسیقی فجر براساس آیین‌نامه جشنواره با هدف معرفی و تقدیر از آثار برگزیده اهالی موسیقی ایران، اعتلای هنر موسیقی و ارتقای سلیقه شنیداری مخاطبان، صیانت از هویت ملی مبتنی بر آموزه‌های آیینی و ایرانی، تقویت و حمایت از هنر خلاق و هم‌چنین شناسایی، تبیین چهارچوب‌ها و استانداردهای کیفی گونه‌های مختلف موسیقی تهیه و تنظیم شده است.

باتوجه به برگزاری جلسات کارشناسی متعدد در کنار جلسات شورای سیاست‌گذاری ، جایزه ویژه گروه‌نوازی و بهترین کتاب موسیقی در زیرمجموعه‌های مختلف نیز در این دوره پیش بینی شده است که متقاضیان با مراجعه به متن فراخوان از جزییات آن مطلع خواهند شد.

صاحبان آثار از تاریخ ۱۴ آبان ماه می‌توانند آلبوم‌های صوتی و کتاب‌های موسیقی که دارای مجوز از دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهادهای رسمی بوده و در بازه زمانی ۱ مهر ۱۴۰۰ تا ۱ مهر ۱۴۰۱(برای آلبوم‌های صوتی فیزیکی و دیجیتالی) و کتاب‌های موسیقی از فروردین ۱۳۹۰ تا ۱ مهر ۱۴۰۱ منتشر شده است بر اساس اعلام فراخوان و با مراجعه به سایت جشنواره مراحل ثبت نام خود را انجام دهند.

در خصوص فراخوان بخش غیر رقابتی سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر، گروه‌ها و هنرمندان فعال در عرصه اجرای صحنه‌ای از ۱۴ آبان تا ۱۷ دیماه امسال فرصت دارند بر اساس شرایط جشنواره در سایت به نشانی www.fajrmusicfestival.com ثبت نام یا به‌صورت حضوری آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارائه کنند.

هیئت انتخاب آثار و گروه‌های جشنواره با انتشار این فراخوان از کلیۀ گروه‌ها و هنرمندان فعال موسیقی در عرصۀ اجرای صحنه‌ای دعوت می‌کند در صورت تمایل با مطالعۀ دقیق فراخوان و ارسال آثار و مدارک خود در برگزاری و هرچه پربارتر شدن این رویداد هنری مشارکت کنند.

 

دبیر سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر کیست؟ (۱۳ دی ماه سال ۱۴۰۱)

محمدمهدی اسماعیلی درباره آخرین وضعیت برگزاری سی‌ و هشتمین جشنواره موسیقی فجر و تعیین دبیر این جشنواره اظهارداشت: حکم بهزاد عبدی از دو ماه گذشته برای دبیری سی‌ و هشتمین جشنواره موسیقی فجر صادر شده است و وی اکنون دبیر این جشنواره است.

وی افزود: دبیرخانه سی‌ و هشتمین جشنواره موسیقی فجر فعال است، فعالیت‌های مناطق و نواحی در حال انجام است و آثار در بخش‌های داخلی و بین‌الملل به دبیرخانه ارسال می‌شود و امیدواریم که امسال یکی از پررونق‌ترین دوره‌های جشنواره موسیقی فجر را پیش‌ رو داشته باشیم.

اسماعیلی درباره تدابیر و اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حل مشکلات حقوقی و قضایی پیش آمده برای برخی از هنرمندان با توجه به شرایط موجود در کشور به خصوص هنرمندان موسیقی که در مواردی در زندان هستند، بیان کرد: در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همه تلاشمان این است که مسائل و مشکلات خانواده فرهنگ، هنر و رسانه در همه بخش‌ها و حوزه‌های قضایی، فردی، شخصی و معیشتی حل شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: امیدواریم این فضایی که در حال حاضر در برگزاری جشنواره‌ها و برنامه‌های فرهنگی و هنری آغاز شده، گشایش‌های بیشتری برای حل مشکلات اهالی فرهنگ، هنر و رسانه در پی داشته باشد و به زودی آنان روزهای بسیار بهتری را نسبت به گذشته تجربه کنند.

وی درباره برگزاری کنسرت‌های موسیقی اظهارداشت: این برنامه‌ها و چگونگی برگزاری آنها در حال انجام است، در این هفته در چندین شهر و از جمله تهران، اجرای کنسرت‌ها آغاز شده است، امیدواریم این فضایی که فراهم شده است، باعث رونق بیشتر حوزه فرهنگ و هنر باشد.

اسماعیلی همچنین درباره برنامه‌های گرامیداشت سومین سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی گفت: هنرمندان حوزه‌های فرهنگ و هنر نسبت به این شهید بزرگوار، ارادت ویژه‌ای دارند، در این راستا، رویداد سرود «روایت سرباز» و دومین جایزه هنری بنیاد رودکی ۱۱ دی امسال با حضور و اجرای گروه‌های منتخب سرود در تالار وحدت برگزار شد و این گروه‌ها مورد تجلیل قرار گرفتند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: برنامه‌های فرهنگی و هنری متعددی به مناسبت گرامیداشت سومین سالگرد شهادت سردار سلیمانی، در استان‌ها و مکان‌های مختلف برگزار می‌شود. همچنین رویداد ملی هنری «جان‌فدا» با حضور هنرمندان حوزه تجسمی در مشهد مقدس برگزار شد و در شانزدهمین جشنواره «سینماحقیقت» نیز یک بخش ویژه برای تجلیل از آثار مرتبط با حاج قاسم عزیز اختصاص داده شد.

اشتراک گذاری مطلب
ایمیل شما آشکار نمی شود

نوشتن دیدگاه

تمام حقوق مادی , معنوی , مطالب و طرح قالب برای این سایت محفوظ است